Izolare fonica cu vata minerala sau vata bazaltica

De ce nu se obtin niciodata rezultate bune in izolatia fonica cu vata minerala sau vata bazaltica ?

Singura modalitate de a monta vata minerala este in spatele unui perete fals de gips carton, OSB sau placaj.

Vata minerala/bazaltica este un produs proiectat a fi folosit pentru izolatie termica si acustica. Atentie! Toti producatorii de vata va comunica clar si corect : ACUSTICA. In niciun caz IZOLATIE FONICA.

A nu se face confuzie intre cei doi termeni !

Vata minerala sau bazaltica aplicata in interiorul unui perete de gips carton ajuta doar la reducerea anumitor reflexii sonore dintre peretele suport existent si placa de gips carton/OSB (efect de antirezonanta), dar nu ajuta la izolatie fonica.

Acest produs se foloseste in constructiile noi si usoare pe baza de gips carton pentru a aduce un plus de izolatie termica intre spatii si pentru a nu se forma unde stationare care ar amplifica sunetul intre peretele suport existent si placa de gips carton sau intre doua placi de gips carton montate la distanta intre ele.

Practic, daca ati monta un perete de gips carton la o distanta de 10 cm fata de un perete de beton, fara sa montati vata minerala, intre beton si gips carton s-ar forma o cutie de reverberanta care ar “ajuta” la amplificarea zgomotelor dintre cele doua spatii.

Exact acelasi fenomen se petrece si cand montati un difuzor intr-o boxa. Difuzorul scos dintr-o boxa se va auzi mai incet decat in momentul in care este amplasat intr-o boxa (cutie de rezonanta)

Exemplu : 

(Valorile din exemplu sunt empirice, dar ajuta la intelegerea fenomenului)

Un perete de beton dintre doua camere izoleaza 15 dB. O placa de gips carton izoleaza 7 dB

Daca montati pe peretele de beton un strat de vata minerala sau bazaltica de 5 cm si o placa de gips carton, structura nou formata va izola fonic apx. 22 dB. (Diferenta de 7 dB este data doar de gips carton, nu si de vata minerala sau vata bazaltica!)

Daca veti monta doar placa de gips carton la distanta de 5 cm fata de beton, fara vata minerala, atunci structura nou formata va izola doar 17 dB. Poata va ganditi ca cei 5 dB din izolatie fonica nu se obtin pentru ca ati omis vata minerala sau bazaltica. TOTAL GRESIT ! 

Cei 5 dB de izolatie fonica se pierd pentru ca se formeaza o camera de reverberanta intre peretele de beton si gips carton si se amplifica sunetele venite din spatele peretelui de beton.

Ca si concluzie, vata minerala sau vata bazaltica se monteaza doar pentru izolatie termica si antirezonanta.

Exista totusi si modalitati prin care se poate obtine o izolatie fonica de apx 25 dB cu ajutorul vatei bazaltice. Pentru a obtine acest grad de izolatie fonica trebuie sa montati un strat de aproximativ 40-45 cm de vata minerala sau bazaltica. Insa acelasi rezultat in puteti obtine cu un burete cofrat fonoabsorbant de doar 6 cm. In acest mod reduceti si costurile, cat si pierderea de spatiu.

► VEZI AICI DEMONSTRATIA CELEI MAI PERFORMANTE STRUCTURI DE IZOLATIE FONICA

ANALIZA, EVALUARE SI RECOMANDAREA MATERIALELOR LA LOCATIA DVS. PE TOT TERITORIUL ROMANIEI.

Inchide
X