Izolare fonica cu cofraje de oua ?! Mit sau realitate ?

Romanul este inventiv si asta cu totii o stim. Mesterii din Romania se pricep la orice si nu au nevoie de specializare. Insa cel mai grav este ca noi apelam la ei…cu incredere.

De curand am vazut cofraje de oua puse pe un perete intr-un restaurant si am crezut ca vor sa faca reclama la ceva oua bio sau sunt specializati pe omlete. Intrebandu-i despre ce e vorba, mi-au comunicat ca au montat acele cofraje de oua pentru a incerca sa izoleze fonic si sa nu se mai auda zgomot din restaurant la vecin, avand calcanul comun.

Urmau sa dea jos minunatia realizata pentru ca, evident, nu avea niciun rezultat. Este ca si cum ne tratam dupa ureche sau citim cateva randuri scrise de „nea Ionica” pe forum si avem impresia ca am gasit solutia.

Foarte multi confundam izolatia fonica cu tratamentul acustic. Sunt doua lucruri total diferite.

Cofrajele de oua se montau acum 20-30 de ani in studiouri de inregistrari ca o varianta economica pentru tratarea ecoului, dar nicidecum pentru stoparea transmisiei zgomotului intre medii. Pana acum nu s-a inventat cartonul care sa izoleze fonic.

Deci, montate pe pereti si tavan aceste cofraje de oua reduc ecoul din incapere si iti pot asigura o acustica mai buna. Daca esti fanul acestui design nu ar fi o idee rea sa incerci sa-ti faci acest tip de cotet fonoabsorbant. Gainile in mod sigur te vor aprecia !

Dar lasand gluma la o parte, orice material neregulat din carton te poate ajuta sa obtii acelasi lucru. Si nu doar din carton, chiar si din polistiren. Aceste materiale neregulate fac difuzie, deci in limbaj de necunoscator, imprastie sunetul in diferite directii.

Iar ca sa iti raspundem foarte clar :

NU, COFRAJELE DE OUA NU IZOLEAZA FONIC !